Wat doet de POH-GGZ?
De functie praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (afgekort POH-GGZ) is ontstaan door de toenemende vraag naar hulp bij psychische en psychosociale problemen in de huisartsenpraktijk. Als u psychische klachten heeft, bespreekt u die eerst met uw huisarts. Daarna kan de huisarts aan de POH-GGZ vragen om u verder te helpen. Bijvoorbeeld met de verheldering van uw problemen met een kortdurende behandeling. De POH-GGZ bespreekt regelmatig met de huisarts hoe het gaat. Net als de huisarts heeft de POH-GGZ beroepsgeheim.
Onze POH-GGZ – Marieke Mathijssen
Sinds augustus 2019 ben ik als POH-GGZ werkzaam binnen praktijk Burgerhout. Ik ben maatschappelijk werker van achtergrond en heb 13 jaar werkervaring in de 2e lijns GGZ (verslavingszorg). Hier heb ik gewerkt als ambulant verantwoordelijk behandelaar (casemanager), en heb ik dus veel ervaring met een grote diversiteit van patiënten in de leeftijd van 13-99 jaar, mannen/vrouwen, verschillende (culturele) achtergronden en psychi(atri)sche problematiek in combinatie met verslavingsproblematiek.
Hierdoor heb ik me tevens doorontwikkeld in verschillende gesprekstechnieken en behandelmethodes, die tevens toepasbaar zijn in het werk als POH-GGZ. Onder andere: Rationeel Emotieve Therapie, Cognitieve gedragstherapie en motiverende gespreksvoering. Samen met de patiënt onderzoek ik welke vorm van begeleiding, en/of een gerichte verwijzing passend is bij de hulpvraag en de situatie van de individuele patiënt.